EDITH DURHAM PËR BESËN E SHQIPTARËVE

Shkruan:
Edith Durham

Për mikun njeriu duhet të vrasë edhe pjesëtarin e fisit, bile edhe të familjes së tij, dhe gjyqi do ta quajë veprim të drejtë dhe nuk do ta dënojë.

Mua më thanë se, kohët e fundit, një malazez që kishte ikur për t’i shpëtuar drejtësisë, u strehua në Shalë te një shtëpi, pronë e dy vëllezërve. Qeveria malazeza i premtoi një pushkë, një revolver dhe një shumë të hollash cilitdo që do ta dorëzonte atë të gjallë ose e provonte vdekjen e tij.

Një ditë vëllai i madh, i zoti i shtëpisë, u largua nga shtëpia me punë për një kohë të shkurtër dhe, gjatë mungesës së tij, vëllai i vogël u mund nga tundimi. Ai e vrau musafirin dhe e kërkoi shpërblimin, të cilin ia dhanë.

Kur i zoti i shtëpisë u kthye e mori vesh se ç’i kishte ndodhur musafirit të tij.

“Sa të pagoi Princi i Malit të Zi për këtë punë?“ – e pyeti me zë të ashpër.

Pasi e mori përgjigjen, ai shtoi:

“Nuk të ka dhënë sa duhet. Merre edhe këtë!“ – dhe me një të qëlluar e la të vdekur në vend vëllain e vet.

Deri atëherë, shtëpia e tij nuk kishte prerë kurrë mikun në besë.

Prifti ma tregoi këtë ngjarje dhe më tha se ai e vajtoi me dhimbje të thellë vdekjen e të vëllait, por nderi i shtëpisë duhej larë. Malazezi ishte në besën e tij.

Burim: “Për fiset, ligjet e zakonet e ballkanasve“ - Edith DURHAM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*